Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor een maatregel om frauderende bankiers standaard voor de rechter te laten komen. Ook wanneer er uiteindelijk geschikt wordt, zou een rechter het laatste woord moeten hebben.

Dit meldt tv-programma EenVandaag donderdag op basis van een rondgang in de Tweede Kamer. De Raad voor de Rechtspraak deelt de mening van de Kamerleden.

De politici zouden het moeilijk te verkroppen vinden dat bankiers die fraude plegen er nu met een schikking afkomen.

Zo schikte ING voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege het niet naleven van antiwitwasregels.

De bank en sommige medewerkers hadden enorme fouten gemaakt, maar er werd niemand vervolgd en er kwam geen rechter aan te pas. Uiteindelijk stapte financieel directeur Koos Timmermans op na de flinke kritiek op de bank.

'Schikking is totaal niet transparant'

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen zegt tegen EenVandaag te vallen over het ontbreken van een onafhankelijke toetsing bij schikkingen. "Ook is een schikking totaal niet transparant. Derde nadeel is dat de indruk wordt gewekt dat je, wanneer je diepe zakken hebt, ermee weg komt."

In november wordt er op initiatief van de SP een motie ingediend. D66 steunt de oproep.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, noemt de ING-casus een gemiste kans. "De handicap van een schikking blijft, dat je niet precies weet wat er gebeurd is en of de juiste strafmaat wel is toegepast. Dat kan echt alleen maar in een openbaar strafproces."

Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt geen standpunt over de maatregel te hebben. "Als een bedrijf een fout maakt, dan moeten er maatregelen volgen. Hoe dat gebeurt, dat is niet aan ons."

Met de Raad van de Rechtspraak wordt naar de uitwerking van het plan gekeken, bevestigt de VVD in een gesprek met NU.nl.