Nederlandse bedrijven laten mogelijk opnieuw miljarden aan subsidiegeld voor groene energie liggen. Het bedrag van 6 miljard euro dat voor de tweede helft van 2018 klaarligt voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie, wordt waarschijnlijk niet volledig aangesproken.

Dat stelt Het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van eigen onderzoek naar de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+), zoals de subsidie heet.

Dit zou te maken hebben met een teruglopend aantal projecten op het gebied van windenergie en biomassa en daarnaast zouden aanvraagprocedures voor zonsubsidie strenger zijn geworden.

Als niet het volledige subsidiebedrag wordt geïnvesteerd, zou dat slecht nieuws zijn voor de duurzaamheidsdoelen van Nederland. Het geld moet bijdragen aan een versnelde overstap naar hernieuwbare energie.

In de eerste helft van 2018 was ook 6 miljard euro beschikbaar. Ook dit bedrag is maar deels uitgekeerd. Er werd toen voor 5,3 miljard euro aan subsidie aangevraagd, waarvan slechts 3,6 miljard euro werd toegekend.

In voorgaande jaren werd juist meer subsidie aangevraagd dan beschikbaar was gesteld.