Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink in de min gesloten. De Dow Jones Average sloot ruim 3 procent lager, de grootste daling sinds februari dit jaar. Technologie-index Nasdaq verloor maar liefst 4 procent, terwijl de S&P 500 3,3 procent daalde.

Handelaren zouden vrezen voor hogere renteniveaus van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken en op Amerikaanse staatsobligaties.

Verder verkochten beleggers ook vooral technologie-aandelen die de laatste jaren juist erg populair waren. Aandelen van Amazon en Netflix verloren respectievelijk 4 procent en 6,3 procent. Facebook en Apple stonden ongeveer 2 procent lager.

Maar ook aandelen zoals vliegtuigmaker Boeing en machinebouwer Caterpillar verloren tussen de 3 en 4 procent. Het is voor de S&P 500 de vijfde handelsdag op rij dat de index met verlies sluit.

Hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties

Analisten wijzen op de forse stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties in de laatste weken. Op een obligatie met een looptijd van tien jaar is de rente nu 3,23 procent, het hoogste niveau sinds 2011. De rente op een staatsobligatie met een looptijd van twee jaar steeg zelfs naar het hoogste niveau sinds 2008.

Door deze hogere rente op staatsobligaties worden aandelen relatief minder aantrekkelijk. Beleggers kunnen dan namelijk min of meer risicoloos een hoger rendement boeken door in staatsobligaties te stappen.  

Eerder op de dag daalden Europese aandelenbeurzen al. Daar zou men zich vooral zorgen maken om de Italiaanse begroting.