De Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, heeft naar verluidt winkeliers gevraagd om consumentenprijzen met 10 procent te verlagen om de inflatie in toom te houden.

De maatregel zou op vrijwillige basis zijn, maar Albayrak riep consumenten op alleen naar ondernemingen te gaan die aan het plan meewerken. Een speciaal logo op de ramen zou duidelijk moeten maken in welk kamp het bedrijf zit, schijft de Britse zakenkrant The Financial Times

Turkije lijdt onder de flinke stijging van het prijsniveau, oftewel inflatie. Afgelopen maand lagen de prijzen 25 procent hoger dan een jaar eerder.

Die hoge prijsstijgingen zijn deels te wijten aan de stimuleringsmaatregel van de centrale bank en de overheid. Zo houdt de centrale bank al langere tijd de rente relatief laag. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich meerdere keren uitgesproken tegen hogere renteniveaus.

Vicieuze cirkel inflatie en lira

Die hoge inflatie heeft ook de Turkse munt flink doen dalen. Investeerders zagen hun Turkse lira's door de prijsstijgingen minder waard worden en probeerden die de afgelopen maanden massaal om te wisselen voor buitenlandse valuta's.

Een hoge inflatie en dalende koers van de munt leiden tot een vicieuze cirkel. Door de waardedaling van de lira worden goederen uit het buitenland duurder en dit leidt weer tot een hoger prijsniveau.

Sommige bedrijven hebben al toegezegd mee te werken aan het plan van Albayrak. Budgetsupermarkt BIM, één van de grotere supermarkten in het land, heeft aangekondigd de prijzen op vijftig producten voor twee maanden met 10 procent te verlagen.