Bij AkzoNobel wordt deze week opnieuw gestaakt. Het personeel van de verffabrieken in Sassenheim en Wapenveld legt woensdag het werk voor 72 uur neer, kondigt vakbond FNV maandag aan.

Ook bij de verkochte tak Specialty Chemicals wordt gestaakt. Bij de vestiging in de Botlek worden vanaf woensdag een week lang stiptheidsacties gehouden.

De medewerkers hebben de afgelopen periode al meermaals gestaakt. Zij willen dat AkzoNobel een bijstorting doet om het pensioentekort bij het bedrijf op te lossen. Dat kan de onderneming betalen uit de opbrengst van de verkoop van Specialty Chemicals, stelt FNV.

Van die opbrengst keert Akzo wel 5,5 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. "Het is echt heel zuur dat het bedrijf nauwelijks iets over heeft voor zijn eigen medewerkers", zegt FNV-bestuurder Erik de Vries.

De bonden eisen bij beide bedrijven verder een loonsverhoging van 3,5 procent, afspraken over duurzame inzetbaarheid en een verlenging van de looptijd van het sociaal plan. Werknemers van Specialty Chemicals zouden bovendien een werkgelegenheidsgarantie voor vijf jaar moeten krijgen.

Die divisie werd overgenomen door investeerders Carlyle en GIC. Het personeel is bang dat de nieuwe eigenaren een reorganisatie zullen aankondigen, zegt De Vries.