De aanhoudende politieke discussie over de afschaffing van de dividendbelasting is volgens Unilever-topman Paul Polman voor een deel van de Britse aandeelhouders van de multinational de reden geweest om de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam af te blazen.

Volgens de topman waren de aandeelhouders tot voor kort nog voorstander van het plan van de bedrijfstop om het hoofdkantoor naar Nederland te verplaatsen. Om de verhuizing door te laten gaan was de steun nodig van drie kwart van de Britse aandeelhouders.

De afgelopen weken werd echter duidelijk dat steeds meer aandeelhouders zouden afhaken.

De CEO zegt dat de politieke discussie over de afschaffing voor een deel van de Britse aandeelhouders "een factor is geweest" om niet mee te gaan met het plan van de bedrijfstop om te verhuizen.

Aderlating voor Polman en Rutte

Het is voor Polman een hard gelag dat de verhuizing niet doorgaat. De topman heeft de afgelopen jaren stevig gelobbyd voor de afschaffing van de dividendbelasting.

Ook voor premier Mark Rutte is het besluit een aderlating. Hij heeft de afgelopen maanden al zijn politiek kapitaal ingezet op de afschaffing van de taks, met als argumentatie dat de maatregel nodig is om de hoofdkantoren van grote bedrijven als Unilever naar Nederland te krijgen.

De oppositie vindt dat met het besluit van Unilever Rutte zijn "allerlaatste argument" voor de afschaffing verloren heeft.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!