Er is in Nederland een groot tekort aan studentenwoningen, terwijl ze ook nog eens veel te duur zijn, concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar aanleiding van de donderdag verschenen Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.

Volgens de organisatie is er nu al een tekort van ruim 40.000 studentenwoningen. De LSVb zegt dat het voor studenten "bijna onmogelijk" is om een kamer te krijgen.

"Als ze al een kamer kunnen vinden, is deze vaak onbetaalbaar. Daarom moeten er studentenwoningen worden bijgebouwd", aldus de studentenvakbond. 

Volgens het kenniscentrum voor studentenhuisvesting (Kences) neemt het aantal internationale studenten in Nederland de komende acht jaar met zo'n 32.000 toe, ofwel met meer dan 30 procent. Delft en Wageningen zijn het meest populair onder studenten uit het buitenland. Daarom moet er vooral in deze steden meer bijgebouwd worden, vindt Kences.

De LSVb vindt dat onderwijsinstellingen en woningcorporaties er rekening mee moeten houden dat steeds meer internationale studenten gedurende hun hele studie in Nederland blijven. "Tijdelijke contracten en vormen van short stay helpen daardoor deze doelgroep maar tijdelijk, na een jaar moeten ze hun kamer uit."

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft (51 procent) van de thuiswonende en drie kwart (76 procent) van de uitwonende Nederlandse studenten een studieschuld heeft opgebouwd van gemiddeld respectievelijk 8.400 en 17.300 euro.