Dennis Muilenburg, topman van vliegtuigmaker Boeing, verwacht dat een prototype van een vliegende taxi volgend jaar al getest kan worden. Het concern werkt samen met autoriteiten om binnen vijf jaar een verkeersmanagementsysteem op te zetten voor deze vliegtuigen.

Boeing zet voor de toekomst flink in op een scenario dat doet denken aan de Amerikaanse animatieserie The Jetsons waarin mensen en goederen via de lucht worden vervoerd tussen verstedelijkte gebieden. Uiteindelijk moeten de voertuigen ook zonder piloot bestuurd kunnen worden.

"Denk aan een toekomst waarin je driedimensionale snelwegen hebt om verkeersopstopping te verlichten", zegt Muilenburg in gesprek met Bloomberg. Hij vertelt verder dat het bedrijf werkt aan zowel de nieuwe voertuigen als een ecosysteem waarin die voertuigen gebruikt kunnen worden.

Om de expertise voor deze technologie in huis te halen, nam Boeing vorig jaar al dronepionier Aurora Flight Sciences over. Dit bedrijf wil onder meer een vliegende taxi bouwen voor Uber Technologies.

Verder werkt Boeing ook samen met SparkCognition en de Amerikaanse autoriteiten om een luchtverkeersleidingsysteem te ontwikkelen. Volgens Muilenburg zullen de ontwikkelingen de komende vijf jaar snel gaan.