De Europese markt voor deelauto’s kan sterk groeien. Volgens economen van ING zou het aantal gedeelde wagens kunnen oplopen van een kleine 400.000 nu tot 7,5 miljoen in 2035.

Een internationaal onderzoek van de bank onder dertienduizend mensen in dertien Europese landen laat zien dat drie op de tien Europeanen met een rijbewijs interesse hebben in deelauto-diensten. Ruim 60 procent zou zelfs bereid zijn om zijn of haar auto te delen voor geld.

Dat mensen interesse hebben, betekent niet dat ze ook daadwerkelijk hun auto delen. Op dit moment wordt slechts 0,1 procent van alle auto’s in Europa gedeeld. Er is ook nog geen echte 'Airbnb van het autodelen' opgestaan, aldus de ING-economen.

Nederlanders willen meer geld voor tijdelijk afstaan auto

Volgens de studie schort er nog een en ander aan het gebruikersgemak. Ook zijn er praktische hordes te overwinnen, zoals het fysiek overhandigen van sleutels. Daarnaast moeten aanbieders meer doen om te zorgen dat auto-eigenaren genoeg vertrouwen hebben in de dienstverlening om hun auto te delen.

Nederland scoort wat betreft interesse lager dan het Europees gemiddelde: 18 procent van de mensen zou hier wel deelauto’s willen gebruiken, terwijl 41 procent bereid is de eigen wagen te delen voor geld. Nederlanders willen bovendien meer geld zien als ze hun auto tijdelijk afstaan, namelijk zo'n 45 euro per dag tegen 33 euro gemiddeld in Europa.

ING denkt dat als het autodelen echt groot wordt, het totale aantal auto's op de wegen zal teruglopen. De economen becijferen dat het aantal auto's in Europa stijgt tot een kleine 300 miljoen in 2025, maar vanaf 2035 zal dit aantal waarschijnlijk afnemen.