DELFT - Het botert niet tussen de twee werkgeverskoepels van Nederland. De organisatie van kleine en middelgrote bedrijven MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW vechten elkaar de tent uit. Dat heeft MKB-voorzitter Loek Hermans donderdag gezegd.

"Ik vind dat we meer moeten samenwerken met VNO-NCW. In de afgelopen twee jaar is de samenwerking mij tegengevallen. Er lekt te veel energie weg door het bestrijden van elkaar", zegt Hermans in het lijfblad Ondernemen! van MKB-Nederland.

Hermans hekelt onder andere de opstelling van oud-voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW bij de commissie-Nouwen over de invoering van de kilometerheffing. Volgens de oud-minister van Onderwijs heeft Schraven, die eind mei de voorzittershamer neerlegde, "kwaad bloed gezet" door vroegtijdig zijn mening over de heffing bekend te maken. Hermans verwacht dat de twee koepelorganisaties met het vertrek van Schraven weer beter met elkaar door één deur kunnen.

In het interview uit de MKB-voorzitter verder kritiek op het nieuwe zorgstelsel van zijn partijgenoot Hans Hoogervorst van de VVD. "Minister Hoogervorst dreigt het ene stalinistische systeem te vervangen door het andere stalinistische systeem. De nieuwe zorgwet biedt onvoldoende waarborg voor patiënten en zorgaanbieders zoals huisartsen en fysiotherapeuten. De verzekeraars krijgen te veel macht."