De Chinese internetgigant Tencent wil met de Amerikaanse beursgang van zijn muziekdienst 1 miljard dollar ophalen, blijkt woensdag uit stukken die zijn ingeleverd bij beurstoezichthouder SEC.

Uit het document blijkt dat Sony Music en Warner Music samen al hebben ingetekend op de stukken voor 200 miljoen dollar. Moederbedrijf Tencent heeft momenteel 58 procent van het bedrijf in handen. Ook concurrent Spotify heeft momenteel al een belang in het bedrijf van meer dan 9 procent.

Aan welke beurs in New York het bedrijf een notering wil, is nog niet bekend. Het aandeel zal worden verkocht als TME, maakte het bedrijf eerder bekend.

De Amerikaanse krant The Financial Times meldde in mei al dat de muziekstreamingdienst volgens betrokken bankiers een beurswaarde van boven de 30 miljard dollar (omgerekend zo'n 25,53 miljard euro) verwachten. 

Concurrent Spotify, de grootste streamingdienst, heeft een beurswaarde van 31 miljard dollar.

Marktleider in China

Tencent Music is dan ook marktleider in China op het gebied van muziekstreaming. Dat doet het bedrijf niet met één muziekstreamingdienst, maar met drie muziekdiensten: QQ Music, KuGou en Kuwo.

In totaal heeft het bedrijf maandelijks 872 miljoen actieve gebruikers, die via de tegenhanger van Spotify ook naar bijvoorbeeld liveoptredens kunnen kijken. Van alle gebruikers betaalt zo'n 4 procent voor de muziekapp.

Tencent zelf heeft een notering aan de beurs in Hongkong en een beurswaarde van 480 miljard dollar. Het is ook eigenaar van de in China populaire chat- en betaalapp WeChat.