STUTTGART - DaimlerChrysler verwacht dit jaar meer winst te behalen dan eerder was aangegeven. Dit rooskleurige vooruitzicht maakte het Duits-Amerikaanse autoconcern donderdag bekend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Ook die resultaten waren boven verwachting.

's Werelds op vier na grootste automaker zei over 2002 een operationele winst te behalen die het drievoudige is van het afgelopen jaar. Eerder ging het concern uit van een verdubbeling van de 1,35 miljard euro winst van vorig jaar.

In het tweede kwartaal steeg het operationele resultaat met 600 miljoen euro, van 1,3 miljard euro vorig jaar tot 1,9 miljard dit jaar. Eenmalige posten zijn hierbij niet inbegrepen. Vooral de Amerikaanse Chrysler-divisie droeg hieraan bij. Hier ging de bedrijfswinst (zonder eenmalige posten) van 127 miljoen naar 800 miljoen euro.

De Amerikaanse truckdivisie Freightliner kwam uit de rode cijfers. Bij Mercedes en Smart ging de bedrijfswinst met 2 procent omhoog naar 845 miljoen euro. De hogere winst is vooral het gevolg van reorganisatiemaatregelen. Met name in Brazilië en West-Europa is fors gesaneerd. De omzet van het autoconcern daalde met 5 procent tot 39,9 miljard euro.