AMSTERDAM - Diefstal bezorgt de vakantieganger de meeste kopzorgen. Een op de vijf Nederlanders op reis vreest zakkenrollers. Na bestolen worden, is 16 procent van de reizigers bang om ziek te worden en een kleine 3 procent zit in de rats over slecht weer.

Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek dat het NIPO in opdracht van American Express heeft verricht. Twee weken geleden heeft het onderzoeksbureau vijfhonderd Nederlanders ondervraagd, die deze zomer op vakantie gaan.

Het merendeel (86 procent) van de vakantiegangers vindt overigens dat zij op een veilige manier met geld, hun paspoort en andere waardevolle spullen omgaan. Van de ondervraagden bereidt 39 procent zich voor met veiligheidsmaatregelen en gebruikt bijvoorbeeld een speciale geldbuidel of heuptas.

Vrouwen nemen vaker dit soort veiligheidsmaatregelen dan mannen. Van de dames zegt 47 procent speciale opbergmethodes te hanteren tijdens de vakantie, tegen nog geen derde van de mannen.

Ongeveer twee van de vijf Nederlanders bewaart zijn geld niet anders dan thuis, namelijk in een portemonnee of in de broekzak.

Van de reizigers neemt 27 procent contant geld van huis mee. Meer dan de helft (55 procent) noemt pinnen als het beste betaalmiddel in het buitenland.