AMSTERDAM - De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is donderdag boven de psychologische grens van 350 punten gesloten. De index klom in de loop van de dag 16,74 punten (4,97 procent) naar een slot van 353,90 punten.

De stijging werd veroorzaakt door het bericht over een lening van circa 30 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Brazilië, dat door op bijna alle beurzen in de wereld postief werd ontvangen. Ook de meevallende kwartaalcijfers van ABN Amro, verzekeraar Aegon en uitgever Reed Elsevier hielpen mee.

Maand verlies goedgemaakt

De koers van het aandeel ABN Amro sloot zelfs 11,5 procent hoger. Het aandeel maakt daarmee het verlies van ruim een maand goed. In het kielzog van de bank wonnen Aegon 9,5 procent, ING 8,3 procent en Fortis 5,1 procent.

Euforische stemming

Ook op de andere Europese effectenbeurzen was de stemming euforisch. Londen sloot met een plus van 3,6 procent, Frankfurt noteerde bijna 6,2 procent winst en Frankrijk was goed voor een extra 3,6 procent.

Braziliaanse belangen populair

Aandelen in Spanje deden het goed. Zeker bedrijven met belangen in Brazilië waren populair na het nieuws over de lening van het IMF. Zo won telecombedrijf Telefónica bijna 8 procent. Het bedrijf is sterk vertegenwoordigd in Latijns-Amerika. Het was overigens niet overal goed nieuws. De Britse verzekeraar Royal & Sun Alliance zag de beurswaarde met bijna 22 procent afnemen.

Euro zakt iets

De euro viel donderdag in de Europese valutahandel weer wat terug na een goede avond in New York. Voor de munteenheid werd ,9643 dollar tegen 0,9740 betaald op de valutamarkten. In pond sterling zakte de euro van 0,6335 tot 0,6317 pond.