Europese lidstaten mogen hun btw-tarieven op e-books en digitale publicaties verlagen om de tarieven in overeenstemming te brengen met de btw-tarieven op papieren boeken. Nu vallen e-books vaak nog onder hogere btw-tarieven dan papieren boeken.

Landen worden niet verplicht om de tarieven te verlagen, heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Met het besluit van Europese ministers van Financiën komt er een eind aan jarenlang gesteggel over de maatregel. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie dateert van ruim twee jaar geleden.

In 2017 ging het Europees Parlement al akkoord, maar voor deze wetswijziging is ook goedkeuring van alle individuele lidstaten nodig. Nederland is altijd groot voorstander van de maatregel geweest.

De Tsjechen blokkeerden de maatregel echter tot dusver. Dat had te maken met een andere, door de Tsjechen voorgestelde en totaal ongerelateerde maatregel over de manier waarop btw wordt geïnd.

De Tsjechen wilden niet akkoord gaan met het lagere btw-tarief voor e-books, totdat de andere lidstaten akkoord gingen het andere voorstel. Inmiddels is er dus een compromis gevonden.