UTRECHT - Treinreizigers kunnen zich bij de Nederlandse Spoorwegen verzekeren tegen extra kosten die ze moeten maken als de trein het op belangrijke momenten laat afweten.

Als een reiziger bijvoorbeeld te laat op een bruiloft of begrafenis dreigt te komen door een langdurige vertraging, kan hij een taxirit vergoed krijgen. Ook betaalt de NS het omboeken van een vliegticket als een verzekerde zijn vliegtuig heeft gemist door een vertraagde trein.

Cruciaal

De verzekering geldt alleen bij vertragingen van meer dan een halfuur. Bovendien krijgt iemand uitsluitend de kosten vergoed als hij op een "cruciaal" moment te laat dreigt te komen. De NS ziet de verzekering als een extra "zekerheid" voor zijn klanten. "We verwachten er geen winst mee te maken", verklaarde een woordvoerder. De premie bedraagt normaal gesproken 9,50 euro voor een jaar.

Reactie Rover

Reizigersvereniging Rover is erg verbaasd over de actie van de NS en spreekt van een sigaar uit eigen doos. Het is niet meer dan logisch dat de NS een vergoeding aanbiedt, wanneer de dienstverlening faalt, aldus Rover. De verzekering is volgens de belangenorganisatie zelfs een verslechtering, omdat reizigers tot voor kort een taxibon bij de conducteur konden vragen, verzekerd of niet.

ANWB

De ANWB vindt dat de spoorwegen "de wereld op zijn kop" zetten. "De NS moeten zorgen dat de vertragingen tot een minimum beperkt blijven en niet de reizigers via een premie voor de kosten laten opdraaien. De spoorwegen moeten zorgen voor een goed product. Dit is te grijs", aldus een zegsman van de ANWB.