MILAAN - Banca Popolare di Italiana wil 1,8 miljard euro ophalen met het afstoten van pakketten leningen. De bank heeft de opbrengst nodig om zijn overnamebod op de Italiaanse branchegenoot Antonveneta te financieren. De verkoop van belangen levert het financiële bedrijf, voorheen bekend als Popolare di Lodi, nog eens 1 miljard euro op.

Dat blijkt uit de onderbouwing van zijn nieuwe bod op Antonveneta, dat woensdag werd gepubliceerd. Vorige week werd duidelijk dat de bank het grootste deel van de opbrengst uit verkopen al binnen heeft. Met het afstoten van minderheidsbelangen in andere bedrijven heeft Popolare Italiana in de voorbije weken 900 miljoen euro opgehaald.

> De Italiaanse beursautoriteit Consob is inmiddels akkoord gegaan met het verhoogde bod dat Pop Italiana heeft uitgebracht. Het financiële bedrijf wacht nog op de goedkeuring van de centrale bank van Italië.

Aandelen

De Italianen hebben hun bieding op de branchegenoot recentelijk opgetrokken tot 27,50 euro per aandeel. Dit bod betreft een combinatie van aandelen, obligaties en wat contant geld. Banca Popolare di Italiana is in de strijd om Antonveneta de tegenstrever van ABN Amro, dat 26,50 euro in contanten biedt voor de Italiaanse bank.

Het bod van Pop Italiana zorgde voor scepsis in de financiële wereld, waar de vraag opkwam hoe de kleine bank zijn overnameplannen wil financieren. Uit het prospectus blijkt nu dat verkopen van belangen en leningen moeten voorkomen dat de reserves van de Italiaanse bank te krap worden.

Popolare di Italiana bezit meer dan 29 procent van de aandelen in Antonveneta. Aangenomen wordt dat de bank met behulp van bevriende investeerders ongeveer de helft van aandelen in de overnameprooi controleert. Het belang van ABN Amro ligt net onder de 25 procent.