AMSTERDAM - Het krachtige herstel dat de AEX op de effectenbeurs in Amsterdam woensdag doormaakte, heeft zich donderdagochtend stevig doorgezet. De graadmeter van de meestverhandelde fondsen stond rond het middaguur ongeveer 2,8 procent (circa 11 punten) hoger op 390 punten.


Bekijk video

"We zijn toch wat vrolijker. We putten een klein beetje hoop uit twee dagen van stijgingen", aldus een analist op de Amsterdamse beurs. Op de voorgaande dag was de AEX al 4,3 procent gestegen. De stijgingen zijn opmerkelijk, omdat de graadmeter in de voorgaande drie maanden een kwart is gedaald.

Grootste stijgers waren de banken. Beleggers zijn iets opgeluchter over de positie van deze bedrijven, omdat ze iets minder krap komen te zitten nu de algehele beurskoersen iets stijgen. Supermarktconcern Ahold stond 4,9 procent in de plus. Het concern gaf woensdag duidelijkheid over de winstverwachting. Achterblijvers waren Wolters Kluwer, KPN en Unilever. Shell klom in de loop van de ochtend iets op van een klein verlies tot een lichte winst van 1,4 procent.

Midkap

De MidKap-index voor iets minder verhandelde fondsen stond rond het middaguur 1,7 procent in de plus. Grootste stijger was Cours. Het staalbedrijf had woensdag een fusie aangekondigd met het Braziliaanse CSN, dat een ijzermijn bezit. "Corus heeft misschien wel een trend gezet. Dat kan interessant zijn", vermoedt de analist.

Andere Europese beurzen toonden eenzelfde beeld. De Londense FTSE begon met een klein verlies maar noteerde aan het einde van de ochtend 2 procent winst. In Parijs schoot de CAC-40-index naar een plus van bijna 3 procent en de DAX-index in Frankfurt boekte een stijging van 0,5 procent.

Het optimisme wordt gevoed door de koerswinst op de beurs van Tokio donderdagochtend en de beter dan verwachte cijfers die computergigant IBM woensdag, nabeurs, presenteerde. Bovendien verwachten beleggers dat nog meer concerns donderdag met gunstige kwartaalcijfers komen.

Net als woensdag was Deutsche Telekom (DT) gewild. Beleggers vertrouwen erop dat het nieuwe management na het vertrek van topman Sommer fors gaat saneren in het door miljardenschulden geplaagde concern. DT noteerde een winst van tegen de 8 procent. Het uitblijven van een winstwaarschuwing door Pinault Printemps Redoute maakte het Franse handelshuis met een plus van ruim 7 procent tot de grootste stijger van de CAC-40 fondsen op de beurs in Parijs.

Euro

Op de valutamarkten lijkt de dollar ietwat overeind te krabbelen. De euro verloor ten opzichte van de Amerikaanse munt en noteerde 1,0060 dollar tegen 1,0090 dollar woensdag. Daarentegen nam de koers van de euro in pond sterling toe van 0,6420 pond naar ,6430 pond.