Elon Musk had de aanklacht tegen hem vanwege beursfraude kunnen voorkomen. Op het allerlaatste moment zou de topman van Tesla donderdag niet akkoord zijn gegaan met een schikking met beurswaakhond SEC.

Volgens nieuwszender CNBC had Musk zijn functie voor twee jaar moeten neerleggen en een boete moeten betalen in de schikking. Hij had dan geen schuld hoeven bekennen.

Musk zou er vanaf hebben gezien omdat hij het voor zichzelf niet kon verantwoorden, meldt CNBC op basis van bronnen rond de zaak. De Amerikaanse beurswaakhond diende vervolgens een klacht tegen hem in.

De SEC verwijt Musk dat hij onder meer via Twitter heeft gesuggereerd dat hij Tesla van de beurs wilde halen. De koers van het aandeel steeg daarop met 11 procent.

De oprichter van de producent van zelfsturende auto's heeft beleggers misleid met zijn uitlatingen, luidt de aanklacht. De beursexit ging uiteindelijk helemaal niet door.

Het aandeel Tesla kreeg vrijdag flinke klappen op Wall Street als gevolg van de SEC-aanklacht. Halverwege de handelsdag stond het aandeel 11 procent lager.