Het bedrijf van de Britse chef-kok Jamie Oliver heeft vorig jaar een verlies van 20 miljoen pond (22,5 miljoen euro) geleden.

De tv-kok kende een waar rampjaar met zijn keten van restaurants. Hij heeft twaalf vestigingen moeten sluiten, waardoor zeshonderd mensen hun baan hebben verloren. Nederland telt twee vestigingen, zowel Rotterdam als Den Haag heeft een Jamie's Italian.

Het bedrijf zegt last te hebben van "voortdurende uitdagende marktomstandigheden in de restaurantbranche". In 2016 maakte Oliver nog een bescheiden winst.

Het imperium van Oliver bevat naast restaurants ook mediabedrijven en uitgeverijen. Daaronder vallen onder meer zijn kookboeken. Deze bedrijfstakken deden het een stuk beter dan de restaurants. Oliver haalde er een omzet van 32 miljoen pond mee en de winst nam met 45 procent toe tot 8 miljoen pond.

Volgens Britse media blijkt uit de jaarcijfers van zijn bedrijf dat Oliver zichzelf een winstuitkering van 6 miljoen pond toebedeelt. De cijfers worden volgende week ingediend bij de Britse Kamer van Koophandel.