SUNNYVALE - De Amerikaanse chipproducent AMD, Advanced Micro Devices Inc., heeft over het tweede kwartaal een kleine 185 miljoen dollar verlies geboekt, ofwel 54 dollarcent per aandeel.

AMD overtrof daarmee de al sombere verwachtingen van analisten. Die gingen uit van een verlies per aandeel van 45 dollarcent. Vorig jaar kon AMD over het tweede kwartaal nog een winst noteren van ,3 miljoen dollar.

In vergelijking met deze boekperiode viel de omzet met zo'n derde terug enkwam uit op ruim 600 miljoen dollar. AMD had al tweemaal zijn verkoopverwachtingen voor dit kwartaal verlaagd. Eerder ging de fabrikant nog uit van 700 miljoen tot zelfs 900 miljoen dollar.

Over een half jaar gezien bedroeg de omzet van het concern uit Sunnyvale 1,5 miljard dollar. Ook dat is bijna eenderde minder dan van vorig jaar.

Kleine stijging

De, na Intel, grootste chipproducent ter wereld rekent voor het komend kwartaal op betere resultaten. AMD voorziet een kleine stijging van de verkopen. Die groei heeft voor het grootste deel te maken met het seizoen, aldus topman Bob Rivet bij de presentatie van de cijfers woensdag na beurs. Na de zomer stijgt de vraag naar pc's en dus ook naar chips.

Door het werkkapitaal te verminderen, vooral door in te teren op de voorraden, en minder uit te geven aan onderzoek en productontwikkeling hoopt AMD het verlies voor de rest van het jaar te matigen.