WASHINGTON - Er zijn vorig jaar wereldwijd een stuk minder wapens verkocht. De totale waarde van de wapentransacties bedroeg in 2001 26,9 miljard euro tegenover 40,8 miljard euro een jaar eerder.

Dit meldt een gezaghebbend onderzoek naar de internationale wapenhandel. De auteur van het onderzoeksrapport, Richard Grimmet, stelt dat voor het eerst sinds 1997 sprake is van een daling van de wapenverkopen.

Slechte economische situatie

Ongeveer 60 procent van de wapenorders kwam vorig jaar uit ontwikkelingslanden. Volgens Grimmet houdt de forse afname van de wapenverkopen vooral verband met de verslechterde economische situatie in de hele wereld.

VS grootste leverancier

Uit de studie blijkt dat de Verenigde Staten met voorsprong de belangrijkste wapenleverancier in de wereld blijven. De VS waren vorig jaar goed voor wapentransacties met een totale waarde van ,3 miljard euro. Rusland en Frankrijk volgen als tweede en derde.

Israël en China grootste afnemers

In de studie zijn Israël en China onder de ontwikkelingslanden gerangschikt. In die categorie was Israël met wapenorders met een totale waarde van 2,5 miljard dollar de belangrijkste opdrachtgever. China was met 2,1 miljard dollar nummer twee, net voor Egypte dat voor 2 miljard dollars aan wapens bestelde.