PARIJS - De vrees voor banenverlies in de industrielanden als gevolg van opkomende markten waaronder China en India, is misplaatst. Slechts een fractie van het verlies aan arbeidsplaatsen in het Westen is direct het gevolg van globalisering, de vrije stroom van handel en kapitaal over de grenzen heen.

Dat is een van de conclusies die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag in een rapport van 276 bladzijdes laat weten. "Beweringen dat globalisering de hoofdoorzaak vormt van de problemen op de arbeidsmarkt zijn overdreven", verklaarde John Martin, directeur van de afdeling Werkgelegenheid en Sociale Zaken bij de OESO.

Een groeiende import van goederen en verplaatsing van productie naar landen met lagere lonen hebben geleid tot een hogere onzekerheid onder werknemers in de industrielanden over hun banen, zo schrijft de denktank van dertig industrielanden. Naast de opkomst van China en India heeft ook de toetreding van Oost-Europese landen tot de Europese Unie bijgedragen tot de vrees van banenverlies of loonsverlaging.