Pilotenvakbond VNV sleept luchtvaartmaatschappij Ryanair voor de rechter vanwege de inzet van stakingsbrekers tijdens de pilotenstaking van vrijdag. Hoewel de rechter de inzet van stakingsbrekers verboden heeft, zijn er vrijdagochtend toch twee vluchten van de Ierse maatschappij vanaf Eindhoven Airport vertrokken.

VNV vermoedt dat Ryanair onder meer Belgische piloten inzet om zo veel mogelijk vluchten te laten doorgaan. Als het aan de pilotenvakbond ligt, dient de rechtszaak tegen de lowbudgetmaatschappij volgende week.

Eindhoven Airport meldt vrijdagochtend dat er door de staking in totaal achttien vluchten van en naar Eindhoven geschrapt zijn, donderdag zouden er volgens Ryanair twaalf geschrapt worden.

Een vliegtuig naar Londen bleef vrijdagochtend op het allerlaatste moment aan de grond. De reizigers waren al voorbij de douane toen via het vluchtschema duidelijk werd dat de reis naar Londen niet doorging.

Piloten en cabinepersoneel van Ryanair uit Nederland, Duitsland, Spanje, België, Portugal en Italië leggen vrijdag het werk neer uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden. Door heel Europa zijn er 250 vluchten geannuleerd, waardoor maximaal 45.000 reizigers geraakt worden.

Conflict draait om arbeidsrecht

Centraal in het conflict staat het arbeidsrecht. Piloten en cabinepersoneel vallen bij Ryanair onder het Ierse arbeidsrecht. Vakbonden eisen dat de prijsvechter personeel onder het lokale recht laat vallen.

Ook krijgt het cabinepersoneel alleen betaald voor de uren die in het vliegtuig gemaakt worden. Gedwongen overplaatsingen zijn het personeel eveneens tegen het zere been.

Overleg over een nieuwe cao voor het Nederlandse cabinepersoneel klapte vorige maand. Sindsdien dreigde Ryanair met het verplaatsen van banen naar andere landen.

Het is al tijden onrustig bij Ryanair

Begin september legden de Duitse piloten van Ryanair het werk al een keer neer. Hierbij werden 150 van de 400 Ryanair-vluchten geschrapt, waardoor maximaal 27.000 reizigers geraakt werden.

Augustus was ook een onrustige maand voor het Ierse bedrijf. Piloten in Zweden, Nederland, België en Duitsland legden het werk neer. Daarnaast vonden er diverse stakingen plaats onder de luchtverkeersleiding. In totaal werden de vluchten van meer dan 100.000 passagiers geschrapt.

Op 28 augustus sloot Ryanair zijn eerste collectieve arbeidsovereenkomst ooit. Na acht maanden onderhandelen werd een akkoord bereikt met de Italiaanse pilotenvakbond ANPAC.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!