Eugenie van Wiechen, directeur van FD Mediagroep, is donderdag verkozen tot Topvrouw van het Jaar. De jury noemde haar "strategisch sterk" en prees de topvrouw voor de manier waarop ze de cultuur binnen haar bedrijf heeft veranderd.

Van Wiechen troeft Annemieke den Otter, cfo bij IT-bedrijf Ordina, en Margaret Versteden, commercieel directeur bij webwinkel bol.com, af.

"Ik geloof dat de enige manier om echte diversiteit te krijgen is door een cultuur te creëren waarin iedereen durft te zeggen wat hij of zij vindt", zei de kersverse Topvrouw van het Jaar na het in ontvangst nemen van de prijs.

"Ik vind dat je daartoe als leidinggevende ook heel erg moet uitnodigen", vervolgde Van Wiechen. "Het gaat niet vanzelf. Het is veel makkelijker om het met elkaar eens te zijn dan een eigen mening te geven waar die afwijkt."

Van Wiechen is sinds 2014 topvrouw van FD Mediagroep. Bij de mediagroep is ze behalve voor Het Financieele Dagblad ook verantwoordelijk voor BNR Nieuwsradio, Fondsnieuws, Company.info, Energeia, Pensioen Pro, Webservices, Springest en economenblad ESB.

Van Wette talent van het jaar

Ook werd de prijs het grootste talent donderdagavond uitgereikt. Deze ging naar Sarike van Wette van nutsbedrijf Alliander.

De verkiezing van Topvrouw van het Jaar wordt sinds 2005 gehouden. Vorig jaar ging de prijs naar Ingrid de Graaf (Aegon), eerder wonnen onder meer Merel van Vroonhoven (toen bij de NS) en Conny Braams (Unilever) de verkiezing.