De Italiaanse regering gaat de overheidsuitgaven toch verhogen, blijkt uit de voorlopige begroting die donderdagavond gepresenteerd werd. De coalitie gaat voor 2019 uit van een begrotingstekort van 2,4 procent.

Met deze begroting kunnen de campagnebeloftes van de coalitiepartijen worden gefinancierd. Er is onder meer ruimte voor een basisinkomen en een verlaging van de pensioenleeftijd.

De begroting is een overwinning voor de coalitiepartijen, die al tijden in de clinch liggen met minister van Financiën Giovanni Tria. De coalitie wilde zich niet koste wat kost aan de Europese begrotingsregels houden, maar vindt dat de Italiaanse burger voorop moet staan bij het samenstellen van de begroting.

Tria wilde juist dat Italië de Europese begrotingsregels naleeft. Volgens het Stabiliteits- en groeipact mag een EU-land geen begrotingstekort van boven de 3 procent hebben en mag de staatsschuld niet hoger dan 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zijn. Momenteel heeft Italië een overheidsschuld van een kleine 131 procent.

Donderdagavond ging Tria toch akkoord met een begrotingstekort van 2,4 procent, terwijl hij eerder een begrotingstekort van maximaal 1,6 procent nastreefde. De presentatie van de voorlopige begroting werd donderdag meermaals uitgesteld, waardoor Italiaanse media speculeerden dat er nog steeds over de begroting gesteggeld werd.

Coalitiepartijen zijn blij met de begroting

"Dit is een begroting voor de verandering", zeiden vicepremier Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) en Lega-leider Matteo Salvini na de presentatie van de begroting.

Di Maio zei dinsdag tegen de Italiaanse staatsomroep Rai dat de begroting een einde zou maken aan armoede in Italië. "Met deze begroting kondigen wij, op een doorslaggevende manier, het einde van armoede in Italië aan." In de laatste tien jaar is het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft verdrievoudigd.

Brussel is een stuk sceptischer. Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement zegt dat de Italiaanse begroting geen werkgelegenheid creëert en intussen wel spaarders in de problemen brengt.

Kapitaalmarkten reageren heftig op het besluit

De presentatie van de begroting zorgde wel voor onrust op de financiële markten. Het besluit om het begrotingstekort op te laten lopen werd door investeerders gezien als een teken dat minister van Financiën Tria zijn geloofwaardigheid en autoriteit kwijt is.

De Italiaanse tienjaarsrente steeg vrijdag flink met ongeveer 33 basispunten. Europese beurzen reageerden ook negatief op de berichtgeving. In Italië daalde de hoofdindex met ruim 2 procent.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!