De Europese Commissie is niet blij met de tariefvrije export van Oekraïens kippenvlees naar de EU. Vanwege een grijs gebied in het vrijhandelsverdrag met Oekraïne worden hierover geen heffingen afgedragen. Hierdoor is het land een geduchte concurrent voor de Europese pluimveesector.

Het gaat om kippenborstvlees dat volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik "op een ongebruikelijke manier wordt versneden om importheffingen te omzeilen". In het handelsverdrag staan quota voor de categorieën waaronder normaal borstfilet ingevoerd wordt. 

Oekraïense producenten versnijden hun kippen nu op een manier waardoor een deel van de vleugel nog aan de borst vastzit, die vervolgens op Europese bodem uitgesneden wordt. De bijzondere versnijding past onder geen enkele andere categorie en valt daarom onder de categorie overig, waarvoor de invoerheffing in het akkoord op nul is gezet.

De Europarlementariër had vragen gesteld over de "grote economische schade" voor producenten in de EU door de "frauduleuze kipimport". Het dagelijks EU-bestuur beaamt dat de situatie moet worden aangepakt en zegt samen met Oekraïne aan een oplossing te werken.

Schreijer-Pierik vindt dat Brussel te weinig doet. "Ondertussen blijven dagelijks duizenden kilo's kip op slinkse wijze de Europese Unie binnenkomen, met grote economische gevolgen voor de Nederlandse pluimvee-industrie. De Europese Commissie is verplicht om direct een einde te maken aan dit oneerlijke speelveld. Het gaat niet alleen om onze pluimveehouders, maar ook om onze eigen voedselveiligheid."