Ryanair schrapt 190 van de 2.400 op vrijdag geplande vluchten, laat de Ierse luchtvaartmaatschappij dinsdag weten. Het is een reactie op een aangekondigde staking van Ryanair-piloten in verschillende Europese landen, waaronder Nederland.

Het is de tweede grote stakingsdag bij de prijsvechter. Op 10 augustus, midden in de vakantieperiode, legden piloten ook al het werk neer in vijf Europese landen, inclusief Nederland.

Vluchten vanaf Eindhoven gingen gewoon door, omdat Ryanair piloten van elders inschakelde om het werk van stakers over te nemen. Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers mag dat dit keer niet van de rechter.

Ryanair denkt dat ongeveer 30.000 reizigers last krijgen van vluchtuitval en zegt dat een ''zeer kleine minderheid'' van de piloten actie zal voeren. Volgens de het bedrijf is de staking "onnodig'' en schadelijk voor het vertrouwen van consumenten.

Ryanair beraadt zich op verdere stappen

De luchtvaartmaatschappij zegt zich te beraden op verdere stappen als de piloten blijven actievoeren. Het is dan ''onvermijdelijk'' dat gekeken gaat worden naar de geplande capaciteitsuitbreiding voor de komende winter en de zomer van 2019.

Eind 2017 werd Ryanair geconfronteerd met gaten in het rooster door een pilotentekort. Dat leidde ertoe dat plannen om dit jaar meer passagiers te vervoeren uiteindelijk werden teruggeschroefd.

Het bedrijf zei toen wel dat de langetermijnambities overeind zouden blijven. Ryanair streeft ernaar om tegen 2024 200 miljoen passagiers per jaar te vervoeren.

Conflict draait om arbeidsvoorwaarden

Het arbeidsconflict draait vooral om de arbeidsvoorwaarden bij de budgetmaatschappij. Daarnaast vinden de bonden dat de lokale arbeidswetgeving in plaats van de Ierse wetgeving op de arbeidscontracten van kracht moet zijn.

In Nederland werken veertig tot vijftig Ryanair-piloten.