Nederlandse Ryanair-piloten sluiten zich komende vrijdag aan bij de internationale staking van Ryanair-cabinepersoneel. Sinds de laatste staking van 10 augustus is er volgens pilotenvakbond VNV niets veranderd in het overleg met de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Dat meldt VNV maandag in een persbericht. Naast de Nederlandse piloten en het cabinepersoneel, doet ook cabinepersoneel uit België, Spanje, Portugal en Italië mee.

Het is al de derde grootschalige internationale Ryanair-staking in drie maanden tijd. In juli staakte het cabinepersoneel in België, Spanje en Portugal al. Vorige maand volgde een staking van Ryanair-piloten in Nederland, België, Zweden en Duitsland.

Nederlandse reizigers zullen dit keer meer van de staking voelen dan de vorige keer het geval was. Vorige maand werd voorkomen dat er vluchten werden geannuleerd door Belgische piloten in te zetten. De rechter heeft Ryanair echter verboden om dat in het vervolg weer te doen.

Ryanair-personeel voelt al maanden actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze willen betere vakantieregelingen, meer loon en ook eisen ze dat er een einde komt aan plotselinge transfers naar buitenlandse bases.

Vooralsnog hebben de acties niet tot grote doorbraken geleid. Hoewel er in Italië wel een cao is gesloten met de piloten en er een deelakkoord ligt in Ierland, zijn die afspraken voor de rest van het Europese personeel niet voldoende.