Ben Smith, de nieuwe topman van Air France-KLM, wordt mogelijk ook de tijdelijke CEO van dochteronderneming Air France. Dat zeggen bronnen tegen de Franse krant La Tribune.

Volgens betrokkenen zal de benoeming donderdag plaatsvinden, meldt de krant maandag. 

De huidige CEO van Air France, Franck Terner, zal dan plaats moeten maken voor Smith. Er gaan al een aantal weken geruchten over een nieuwe bestuurlijke inrichting bij Air France.

De benoeming zou betekenen dat Smith, die pas kort aan de slag is als CEO van het moederbedrijf Air France-KLM, ook direct verantwoordelijk wordt voor de Franse maatschappij. 

Air France en medewerkers verwikkeld in loonconflict

Air France is momenteel verwikkeld in een loonconflict met de medewerkers. De vorige topman van Air France-KLM verliet het bedrijf nadat een meerderheid van het personeel een voorstel van het toenmalige bestuur over de beloning wegstemde.

In aanloop naar dat aanbod van Air France hebben medewerkers van de luchtvaartmaatschappij meermaals het werk neergelegd. Dat heeft Air France-KLM naar schatting al honderden miljoenen gekost.

Het bereiken van een akkoord met de Franse bonden over de beloning is dan ook een van de grotere uitdagingen voor Smith.

De Canadees werd half augustus benoemd als de nieuwe topman van Air France-KLM. Smith werkte voorheen bij Air Canada, waar hij ook verantwoordelijk was voor de onderhandelingen met het personeel over de cao.