BASEL - Toonaangevende economieën in Azië, Europa en Amerika moeten samenwerken bij hun financiële beleid om de onevenwichtigheden die de wereldeconomie bedreigen, te stabiliseren. Die oproep heeft de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) maandag gedaan op haar jaarvergadering.

In het jaarverslag waarschuwt de BIB, een overkoepelende organisatie van centrale banken, voor een mogelijke verstoring van de wereldeconomie als de huidige onevenwichtigheden tot een plotseling uitbarsting komen op de financiële markten. Tot die onevenwichtigheden behoort het grote tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans van de Verenigde Staten. "Het is ongekend dat een land waarvan de munteenheid een reservevaluta is, een tekort heeft van dergelijke omvang."

Een noodzakelijke waardevermindering van de dollar wordt volgens de BIB belemmerd doordat bepaalde landen, vooral in Azië, de koers van hun munteenheid tegenover de dollar laag houden. Landen als China zouden flexibelere wisselkoersen moeten hanteren. Japan en Europa moeten structurele hervormingen uitvoeren en de Verenigde Staten dienen de besparingen van hun huishoudens te stimuleren.

Ook het hoge niveau van de olieprijzen kan een bedreiging vormen voor de wereldeconomie als de prijsstijging doorgaat. De effecten van de hoge olieprijzen kunnen wel eens groter zijn dan de markt verwacht, aldus William White, hoofd van de economische afdeling van de BIB.