AMSTERDAM - De vakbonden hebben een voorstel van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB afgeslagen om woensdag heel de dag gratis openbaar vervoer aan te bieden. De directie van het GVB had dit voorstel vorige week gedaan, liet een woordvoerster maandag weten.

Het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ligt woensdag 24 uur plat. In Amsterdam zijn reizigers voor de derde keer in een maand de dupe van een ov-staking.

Actievorm

Met het voorstel wilde het gemeentelijk vervoerbedrijf het voor de vakorganisaties mogelijk maken voor deze actievorm te kiezen zonder het risico van een verbod door de rechter. In het verleden stapten werkgevers naar de rechter als bonden zelf met het plan kwamen om passagiers gratis te vervoeren. "Een publieksvriendelijke actie is nu niet het middel om de werkgever te treffen", verklaarde een woordvoerder van de Abvakabo de afwijzing.

Actiebereidheid

De vakbonden voelen zich niet serieus genomen door onder meer de eerdere reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten "dat het wel meeviel met de actiebereidheid". "Dat heeft bij ons behoorlijk wat kwaad bloed gezet", aldus de Abvakabo-zegsman. "Met het niet aanbieden van vervoer treffen we de werkgever harder dan met het aanbieden van gratis vervoer."

Financiële bijdrage

Het is de eerste keer dat het GVB officieel voorstelde mensen 24 uur lang gratis met bussen, trams en metro's te laten reizen. Volgens het voorstel van het vervoersbedrijf zouden de bonden een financiële bijdrage moeten leveren aan deze actievorm, gelijk aan "de helft van wat er tijdens de vorige stakingsdag door de bonden uit de stakingskas is betaald". Het GVB distantieert zich van het platleggen van het stadsvervoer "omdat dit niet alleen de werkgever treft, maar ook de reiziger".

Doorbraak

Met de stakingen in het openbaar vervoer willen de bonden een doorbraak forceren in het CAO-overleg voor gemeenteambtenaren. De bonden eisen een loonsverhoging van 1,25 procent met terugwerkende kracht vanaf januari 2005. De werkgevers willen voor de circa 190.000 gemeenteambtenaren niet verder gaan dan een loonsverhoging van 0,6 procent per 1 juni. Als de werkgevers geen water bij de wijn doen, worden de acties volgens de Abvakabo-woordvoerder "harder, intensiever en langduriger".