AMSTERDAM - De nieuwe grijs kentekenregeling kent een onaangename verrassing voor ondernemers, zo stelt de EVO. Bij diefstal wordt een ondernemer dubbel gepakt. "Hij is niet alleen zijn auto kwijt, maar moet ook de ontvangen BPM terugbetalen aan de Belastingdienst. Slachtoffers van diefstal krijgen dus twee klappen te verwerken."

EVO vindt deze regeling te belachelijk voor woorden. De ondernemer wordt gestraft voor crimineel handelen van een ander.

Wie na 1 juli 2005 een nieuwe bestelauto aanschaft, moet BPM betalen. Ondernemers die aan de gestelde voorwaarden voldoen, krijgen deze BPM terug van de Belastingdienst. Maar als de bestelauto binnen 5 jaar gestolen wordt, moet de ondernemer een deel van de ontvangen BPM weer terugbetalen aan de Belastingdienst. Alleen als de auto binnen 30 dagen wordt teruggevonden, volgt er geen naheffing. De kans hierop is niet groot. Uit cijfers van De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt dat slechts 1/3 van de gestolen voertuigen binnen een maand wordt teruggevonden.

De BPM naheffing is afhankelijk van de leeftijd en de waarde van de auto, maar bedraagt gemiddeld 5000 euro. Lichte bedrijfsauto's zijn erg in trek bij het dievengilde. In 2004 werden er maar liefst 3300 bestelauto's gestolen.

EVO vreest dat ondernemers bovendien kunnen rekenen op een hogere verzekeringspremie, omdat er bij diefstal een hoger bedrag uitgekeerd wordt. EVO verwacht een premiestijging van 5 tot 10 procent.