VNO-NCW zou zelf hebben gepleit voor het extra belasten van directeuren-grootaandeelhouders die meer dan 500.000 euro van hun eigen bedrijf lenen. De werkgeversorganisatie uitte donderdag kritiek op dit kabinetsvoornemen.

De NOS zegt een interne memo in handen te hebben waaruit blijkt dat VNO-NCW het idee vorige maand voorlegde aan de coalitiepartijen en het ministerie van Financiën.

Minister Hoekstra maakte de maatregel bekend op Prinsjesdag. De extra belasting is bedoeld om deels het gat in de begroting te dichten door het afschaffen van de dividendbelasting.

MKB Nederland had veel kritiek op de stap, die vooral slecht zou uitpakken voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Maar ook VNO-NCW sprak zich ertegen uit en vroeg om een gesprek met de minister.

De werkgevers hebben met de coalitiepartijen overlegd over ideeën om de begroting op orde te krijgen na het verdwijnen van de dividendbelasting. Dat was nodig omdat die maatregel duurder uitpakt dan verwacht.

VNO-NCW zegt tegen de NOS dat het nooit kan kloppen dat het plan uit de koker van de werkgevers komt. "Een maatregel die bestaande gevallen treft en 1,8 miljard in 2020 uit de zakken van ondernemers klopt. Een kind kan dat zien."