De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar iets meer gegroeid dan gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt het groeicijfer bij van 0,7 procent naar 0,8 procent.

De groei in het tweede kwartaal is vooral te danken aan de buitenlandse handel. Verder groeiden ook investeringen in vaste activa en de consumptie van huishoudens. 

Ten opzichte van de eerste berekening in augustus zijn vooral de consumptie van huishoudens en de investeringen in woningen en gebouwen opwaarts bijgesteld, aldus het statistiekbureau. Ook het exportsaldo is wat naar boven bijgesteld.

Het bruto binnenlands product (bbp) groeit inmiddels al zeventien kwartalen achter elkaar. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 3,1 procent. Volgens de eerste berekening was dat 2,9 procent.

Het begrotingsoverschot kwam halverwege het jaar uit op 1,9 procent van het bbp, stelt het CBS verder. De overheid hield in de eerste helft ruim van dit jaar 5 miljard euro meer over dan in de eerste helft van 2017.

De daling van de overheidsschuld zet daarmee gestaag door. Eind juni bedroeg de overheidsschuld 54 procent van het bbp. Dit is een daling van 3 procentpunt ten opzichte van het begin van het jaar.