De Turkse minister van Financiën Berat Albayrak heeft donderdag maatregelen aangekondigd die de koersval van de Turkse lira tegen moet gaan. Hij heeft de groeiramingen van het land naar beneden bijgesteld en belooft ongeveer 8,5 miljard euro aan publieke investeringen te schrappen.

Deze maatregelen moeten buitenlandse investeerders geruststellen en het idee geven dat de Turkse regering de overheidsfinanciën op orde houdt. Hierdoor hoopt hij dat de rust op de valutamarkt weer terugkeert. Om dit te bereiken, kondigde Albayrak onder meer aan grote infrastructuurprojecten stil te leggen.

"Een aantal projecten die nog niet aanbesteed zijn, zullen worden stilgelegd", zei de minister van Financiën op een speciaal belegde persconferentie. "Infrastructuurprojecten van grote omvang zullen worden afgemaakt door middel van buitenlandse financiering."

Naast het stilleggen van infrastructuurprojecten, zijn de economische groeiramingen bijgesteld naar 3,8 procent in 2018 en 2,3 procent in 2019. Voor beide jaren werd er eerst een economische groei van 5,5 procent verwacht.

Lira sinds januari 2018 ruim 35 procent van waarde verloren

Sinds het begin van het jaar is de Turkse lira al ruim 35 procent van zijn waarde tegenover de euro verloren. De lira staat onder grote druk, mede door de sterk verslechterde relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten. Ook de hoge inflatie in het land is voor veel investeerders een reden om hun geld uit Turkije te halen.

Eerder deze maand kondigde de Turkse centrale bank aan het belangrijkste rentetarief te verhogen van 17,75 procent naar 24 procent. Dit ter bestrijding van de hoge inflatie. President Recep Tayyip Erdogan zou juist graag lagere rentetarieven zien.

Na de bekendmaking van de maatregelen zakte de koers van de Turkse lira. De munt daalde donderdag om 14.00 uur met 2,1 procent ten opzichte van de euro.