DETROIT - De Amerikaanse autoproducent Ford heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 570 miljoen dollar. Per aandeel is dat 29 dollarcent, zo heeft het concern woensdag bekendgemaakt. Het resultaat is beter dan de 26 dollarcent die de analisten over het algemeen hadden verwacht.

Het is voor het eerst sinds een jaar dat Ford winst maakt. In het tweede kwartaal van vorig jaar leed het concern nog een verlies van 752 miljoen dollar netto. Dat resultaat was onder meer het gevolg van een 3 miljard dollar kostende terugroepactie van Firestone-banden op het model Ford Explorer.

Deskundigen voorzien voor het lopende kwartaal wederom een verlies, omdat Ford midden in een reorganisatie zit, te maken heeft met een afnemende afzet een stijging van de kosten. Bovendien ging de omzet in juni met 10,7 procent omlaag, waar de hele branche 2,7 procent minder omzette. Verder is de winst aan de magere kant vergeleken met de 1,29 miljard dollar die concurrent General Motors eerder deze week bekendmaakte.

De kwartaalomzet van Ford was met 42,33 miljard dollar vrijwel onveranderd. Voor bijzondere posten en boekhoudkundige wijzigingen ging het kwartaalresultaat van 551 miljoen dollar negatief naar 610 miljoen dollar positief.