Topman Thomas Borgen vertrekt bij Danske Bank, meldt hij woensdag. Hij neemt verantwoordelijkheid voor de enorme witwaszaak bij de instelling onder zijn bewind. Daarbij zijn tussen 2007 en 2015 miljarden euro's weggesluisd.

Vorige maand kwam naar buiten dat autoriteiten een onderzoek zijn gestart naar fraude bij de Deense financiële instelling. De grootste bank van Denemarken zou zich schuldig hebben gemaakt aan witwaspraktijken via een Ests onderdeel.

Het zou onder meer gaan om crimineel geld uit Rusland dat met medeweten van de Denen in Estland werd gestald. De exacte omvang van de fraude is nog niet duidelijk, maar de Estse divisie verwerkte in de bewuste periode een geldstroom van in totaal 200 miljard euro.

Borgen zegt dat extern onderzoek heeft aangetoond dat hem niets te verwijten valt, maar dat hij evengoed verantwoordelijkheid neemt. "Het is duidelijk dat Danske Bank gefaald heeft. Dat betreur ik ten zeerste."

Deuk in goed imago van Denemarken

De beschuldigingen aan het adres van de bank sloegen in als een bom in Denemarken, een land dat bekendstaat om zijn transparantie en lage niveaus van corruptie.

Borgen leidde de bank sinds 2013. Hij zal zijn taak blijven vervullen tot er een vervanger is gevonden, meldt persbureau Bloomberg. Het is nog onduidelijk wanneer er een opvolger gevonden zal zijn.

Onlangs trof ING in Nederland al een schikking wegens witwassen en eerder was Deutsche Bank betrokken bij een witwaszaak. De gevallen zijn aanleiding voor de Europese Commissie om strenge maatregelen te overwegen.