Justitie in de Verenigde Staten doet onderzoek naar Tesla en topman Elon Musk. De zaak draait om een tweet waarin de ondernemer zei dat hij zijn bedrijf van de beurs wilde halen en de financiering daarvoor al rond had.

Bronnen hebben tegen persbureau Bloomberg gezegd dat de handelswijze van de Tesla-topman mogelijk neerkomt op fraude. Aandelen Tesla kelderden na de melding van Musk.

Het onderzoek zou kort na de berichten van begin augustus gestart zijn en zich nog in de beginfase bevinden. Dergelijke onderzoeken duren vaak maanden voordat überhaupt besloten wordt of er een aanklacht volgt.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is ook een onderzoek begonnen en heeft een dagvaarding gestuurd om informatie van Tesla te krijgen. Dit onderzoek zou al voor de tweets van Musk begonnen zijn en zich oorspronkelijk op misleidende uitlatingen over productie- en verkoopdoelstellingen hebben gericht.

Musk heeft zijn plannen om Tesla van de beurs te halen inmiddels afgeblazen.

Overigens heeft de Tesla-topman ook op een ander punt justitie achter zich aan. Een Britse duiker heeft Musk aangeklaagd voor laster, omdat die hem "pedo" noemde vanwege zijn aandeel in een veelbesproken reddingsactie in Thailand.