China stelt importheffingen in op Amerikaanse goederen ter waarde van 60 miljard dollar. Het land beantwoordt daarmee de heffingen die de Verenigde Staten eerder dinsdag afkondigden.

Nu de Chinezen terugslaan, dreigen beide landen af te glijden richting een volledige handelsoorlog. Al voor de Chinese aankondiging had de Amerikaanse president Trump gezegd dat hij een tegenstap zou beantwoorden met uitgebreidere sancties.

De Chinezen zeiden dinsdag geen keus te hebben dan het Amerikaanse ''unilateralisme en protectionisme'' te vergelden. Op ruim vijfduizend geselecteerde producten worden heffingen van 5 en 1o procent geheven.

In een eerder dreigement was nog sprake van een derde heffingstarief van 20 tot 25 procent. Dat zou gaan gelden voor onder meer vloeibaar gas en allerlei oliegerelateerde producten.

De Verenigde Staten kondigden dinsdag nieuwe importtarieven af op 200 miljard dollar (171 miljard euro) aan Chinese goederen. De importheffingen worden volgende week maandag van kracht. 

De Amerikanen gaan tarieven hanteren van 10 procent voor producten die van China naar de VS worden verscheept. Als fabrikanten de extra kosten doorberekenen, dan worden producten duurder voor kopers. 

Mogelijk volgen nu verdere wederzijdse stappen

De heffingen worden tegen het einde van het jaar verhoogd tot 25 procent. Op die manier hebben Amerikaanse bedrijven iets meer de tijd om hun toelevering aan te passen.

De lijst met goederen waarvoor de tarieven gelden, is wel aangepast ten opzichte van eerdere berichten. Zo zijn smartwatches van Apple en Fitbit van de lijst geschrapt, alsook andere consumentenproducten, waaronder fietshelmen en autozitjes voor kinderen.

Washington voerde eerder al tarieven in op 50 miljard dollar aan Chinese producten. Trump liep eerder ook al vooruit op heffingen van nog eens 267 miljard dollar aan goederen van Chinese makelij te komen, bovenop de nu aangekondigde tarieven. In dat geval zou vrijwel de gehele export uit China naar VS te maken krijgen met heffingen.

Trump ergert zich aan het grote Chinese handelsoverschot met de VS. Ook beschuldigt hij China ervan Amerikaans intellectueel eigendom te misbruiken voor eigen gewin.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!