Credit Suisse is door de Zwitserse financiële autoriteit Finma op de vingers getikt vanwege gebreken bij de controle op witwaspraktijken en corruptie, maken de bank en de toezichthouder maandag bekend. Finma eist dat de bank veranderingen doorvoert.

Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat Credit Suisse onvoldoende heeft gedaan voor het voorkomen van corruptie, onder meer bij relaties van de bank met leden van de wereldvoetbalbond FIFA en met de staatsoliemaatschappijen van Brazilië en Venezuela.

Finma geeft hierbij als voorbeeld dat een medewerker van de bank, die meerdere malen de regels overtrad, niet gestraft is. Die heeft juist een bonus gekregen en is positief beoordeeld.

Om dit te bestrijden, wordt nu een onafhankelijke toezichthouder aangesteld die ervoor moet zorgen dat de Zwitserse bank de problemen aanpakt.

Onvoldoende controle op witwaspraktijken

Volgens Finma was de controle op witwaspraktijken ook onvoldoende. De financiële autoriteit wilde hiervoor volgens The Financial Times een boete uitdelen, maar onder het Zwitserse recht was dit niet mogelijk.

Credit Suisse meldt dat er sinds 2015 ongeveer achthonderd extra werknemers aangenomen zijn voor toezicht op naleving van regels. Ook voerde de bank veranderingen in de bedrijfsstructuur door om het toezicht te versterken. Ondanks de veranderingen werd de bank alsnog op de vingers getikt.

ING trof begin september een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege tekortkomingen bij het toezicht op witwaspraktijken. Financieel directeur Koos Timmermans stapte na deze affaire op bij de bank.