AMSTERDAM - De handel op de effectenbeurs in Amsterdam was woensdagochtend nogal nerveus. Aanvankelijk dook de AEX-index, net als de graadmeters van andere buitenlandse beurzen, Wall Street achterna omlaag. Al spoedig volgde echter herstel in navolging van gunstiger verwachtingen over de koersen in de VS.


Bekijk video

Een verlies van meer dan 5 punten of 1,4 procent bij de opening, was na bijna drie uur handelen omgeslagen naar een winst van 12,80 punten (3,5 procent) op 376,65 punten.

Ook de overige beurzen in Europa stegen, maar de winsten waren minder fors dan in Amsterdam. De FTSE-index in Londen ging 1,3 procent omhoog, de DAX-index in Frankfurt 0,6 procent en de winst voor de CAC-index bedroeg 2,1 procent. Handelaren merkten echter op dat ondanks de stijgingen de stemming 'fragiel' is.

Ahold

Een winstwaarschuwing van Ahold leidde aanvankelijk in Amsterdam tot een daling van het koerspeil met 2,55 procent, maar aan het eind van de ochtend zegevierde de supermarktketen met een koerswinst van 8,7 procent. Beleggers waardeerden, volgens analisten, vooral de helderheid die Ahold heeft gegeven. "We wisten wel dat het met de Argentijnse partner niet goed ging. Maar Ahold heeft nu hom en kuit gegeven. Je kan het concern wel verwijten dat ze voor deze niet onbesproken partner hebben gekozen." Ahold noteerde 17,07 euro.

ASML

ASML prijkte ook bovenaan de lijst van winnaars met een winst van 8,6 procent op 15,40 euro. De chipmachinefabrikant boekte weliswaar verlies over de eerste helft van dit jaar, maar met name de verkopen van lithografiemachines waren boven verwachting. "De chipmarkt is overeind gebleven. Dat kon je eerder zien aan de cijfers van zowel Philips als de Amerikaanse gigant Intel. Het valt wel op dat het verdere herstel zich eerder in het vierde dan al in het derde kwartaal zal aftekenen", aldus een analist.

Beleggers vroegen zich woensdagochtend af of de koers die Corus volgt de juiste is. De fusie met de Braziliaans branchegenoot CSN duwde het in de MidKap genoteerde aandeel met 5,4 procent achteruit naar 1,05 euro. "De rol van het Nederlandse Hoogovens wordt nog kleiner. Corus is nu echt afgeslagen van de weg van hoogwaardige productie, zoals Hoogovens die indertijd als zelfstandig bedrijf volgde."

Deutsche Telekom was veelgevraagd in Frankfurt met een koersstijging van bijna 8 procent. De financiële markten reageerden daarmee positief op het aftreden van Ron Sommer als bestuursvoorzitter. Gehoopt wordt dat de nieuwe baas, Helmut Sihler, harde maatregelen niet schuwt om het concern uit de problemen te helpen.

Euro

De euro werd in de valutahandel verhandeld voor 1,0085 dollar, dezelfde koers als dinsdag. In pond sterling ging de koers van ,6420 naar 0,6440 pond.