Hans de Boer, de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, is er trots op dat hij "aan de goede kant van de streep" strijdt voor het afschaffen van de dividendbelasting. Hij zei in WNL op Zondag dat hij achter zijn lobby blijft staan.

"We moeten zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft. Ik wil voorkomen dat roofridders onze hoofdkantoren afbreken, zoals is gebeurd met ABN AMRO", aldus De Boer.

Hij zei ook niet onder de indruk te zijn van de kritiek op de keuze van het kabinet-Rutte III om de dividendtaks af te schaffen. De Boer vindt politici heel hypocriet als het over dit onderwerp gaat.

De voorzitter van VNO-NCW wees onder meer op een eerdere motie die door linkse partijen is ondertekend. Daarin roepen ze het kabinet op alles op alles te zetten om vijandige overnames uit het buitenland tegen te houden, zoals toentertijd bij Unilever en Kraft Heinz.

Verder ziet De Boer niets in een compromis waarbij de dividendbelasting alleen wordt verlaagd en niet wordt afgeschaft.

FNV gaat rond de Algemene Beschouwingen de straat op om de "heersende onvrede over de afschaffing van de dividendbelasting zichtbaarder te maken". Volgens de bond is tot op heden alle kritiek op maatregel aan dovemansoren gericht.

De maatregel is volgens de klagers "het zoveelste voorbeeld waarbij het regime van Rutte het grootkapitaal bedient met belastingkortingen terwijl de Nederlandse werkenden en de mensen met een uitkering of klein pensioen worden geconfronteerd met extra lasten zoals de btw-verhoging."