De net aangestelde topman Dick Benschop stelt dat de groei van Schiphol de komende jaren "moet afnemen". Dat stelt de Schiphol-baas zaterdag in een interview met Het Parool. 

Benschop zegt daarover afspraken te willen maken met de luchtvaartmaatschappijen, die op hun beurt weer kieskeuriger moeten worden met nieuwe bestemmingen. 

"Er is absoluut een nieuwe start nodig", aldus de topman. Hij stelt in het artikel dat een gematigde groei meer in lijn is met de doelstellingen van Schiphol. Hierbij noemt Benschop "economische opbrengst en balans met de omgeving". 

Omwonenden van Schiphol lieten eerder deze week nog weten dat zij groei uit den boze vinden. Ze willen dat aan veiligheids- en milieunormen wordt voldaan. 

Benschop stelt dat Schiphol ruim binnen de milieugrenzen zit. "Sinds 2008 is het totaal aantal gehinderden rondom Schiphol binnen de afgesproken norm gebleven en vergeleken met 2000 gedaald." 

De topman volgde eerder dit jaar Jos Nijhuis op. De zestigjarige Benschop werkte hiervoor bij Royal Dutch Shell en was tussen 1998 en 2002 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Kok-II.