LEIDSCHENDAM - De winstontwikkeling bij bodemonderzoeker Fugro ontwikkelt zich voorspoedig dankzij de toegenomen bereidheid van olieconcerns om te investeren. De onderneming uit Leidschendam meldde vrijdag dat de winst in het eerste halfjaar ,,beduidend'' hoger uitkomt dan in de eerste zes maanden van 2004. Topman G. Kramer wilde er geen percentage aan verbinden.

Fugro, dat wereldwijd actief is, haalt zijn inkomsten voor 70 procent uit de olie- en gassector. Sinds vorig jaar, toen de olieprijzen sterk begonnen op te lopen, zijn olieconcerns op zoek naar meer bronnen voor oliewinning. Daar profiteert Fugro van.

Fugro boekte in de eerste maanden van vorig jaar een nettowinst van 14,6 miljoen euro. De omzet bedroeg toen 484 miljoen euro. De onderneming verwacht over geheel 2005 meer dan 1 miljard euro aan inkomsten. Vorig jaar was dit ook het geval.

Op de effectenbeurs in Amsterdam zijn de aandelen van Fugro al geruime tijd in trek. De beurskoers van de onderneming bereikte onlangs een piek van 20,51 euro. Een jaar geleden betaalden beleggers nog 12 euro voor een aandeel, gecorrigeerd na de aandelensplitsing die begin deze week plaatsvond. In de eerste handel van vrijdag ging de koers met 0,5 procent omhoog naar 20,45 euro.