Leraren en ander onderwijspersoneel in het mbo krijgen een structurele loonsverhoging van 4,9 procent, blijkt uit de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst die vrijdag gepubliceerd is. Ook zijn er afspraken gemaakt om de werkdruk in het middelbaar beroepsonderwijs te verlagen.

"Het is goed dat er na stevige onderhandelingen naast extra salaris concrete oplossingen liggen voor de werkdruk", zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs.

De cao, waarover bijna anderhalf jaar onderhandeld is, geldt voor een periode van bijna twee jaar. Naast de salarisverhoging ontvangen leraren volgende maand, in januari 2019 en januari 2020 een eenmalige uitkering. Bij elkaar tellen deze uitkeringen op tot ongeveer 2,7 procent van het jaarsalaris.

Ook nemen werkgevers meer sociale premies voor hun rekening, waardoor werknemers in het mbo er netto extra op vooruit zullen gaan. Nieuwe mbo-docenten krijgen meer tijd om zich in te werken. De eerste twee jaar is voor elke starter jaarlijks honderd uur voor inwerkactiviteiten beschikbaar.