NEW YORK - De prijs van een vat ruwe olie heeft donderdag de grens van 60 dollar bereikt. Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs met 1,91 dollar. Een aanhoudende groeiende vraag naar olie zal de productiecapaciteit overbelasten, zo vrezen handelaren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We kunnen alleen maar speculeren waar deze cyclus zal eindigen. Maar ik neem aan dat het een paar jaar duurt", verklaarde bestuursvoorzitter Lee Raumond van het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil eerder deze week.

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) zit aan haar productieplafond. De OPEC heeft meer dan eens gezegd het tekort aan raffinagecapaciteit niet te kunnen oplossen.

Iran

Oliehandelaren maken zich druk over de tweede verkiezingsronde in Iran vrijdag. Dan beslissen de Iraniërs of de gematigd conservatief Ali Akbar Hashemi Rafsanjani of de hardliner Mahmoud Ahmadinejad het land zal besturen.

De markt vreest voor de gevolgen voor de export van 's werelds vierde olieproducent als de anti-Westerse Ahmadinejad op het pluche plaatsneemt. Ook de angst voor productieverstoringen in Nigeria drijft de olieprijs op.

Kerosine

Tegelijkertijd maken miljoen Europeanen en Amerikanen zich op voor hun zomervakantie. Traditiegetrouw pakken veel Amerikanen de auto, wat leidt tot grote vraag naar autobrandstoffen. De vele chartervluchten naar de zon verhogen de behoefte aan kerosine.

De nu bereikte prijs van ruim 60 dollar per vat (159 liter) is geen historisch record. In 1981 werd er, gecorrigeerd voor inflatie, meer betaald voor een vat ruwe olie. Na de tweede oliecrisis, een gevolg van de islamitische revolutie in Iran, steeg de olieprijs in dat jaar naar omgerekend 75,44 dollars, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Energie becijferd.

Honderd dollar

Vorig jaar voorspelde de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, die grote belangen in de oliesector heeft, een prijsstijging tot boven 100 dollar per vat. Analisten lijkt het onwaarschijnlijk dat de olieprijs lang boven de 100 dollar blijft, als dat niveau al gehaald wordt.

De president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Alan Greenspan, zei eerder dat een olieprijs boven de 75 dollar pas zorgelijk zou zijn.