Taxateurs worden onder druk gezet om een bepaald prijskaartje aan huizen te hangen, zo schrijft Trouw vrijdag op basis van makelaarsverenigingen NVM en VBO Makelaars.

Banken, huizenkopers en hypotheekadviseurs voeren druk op hen uit om een zo hoog mogelijke waarde aan huizen toe te kennen. Volgens een rondgang van Trouw komen kritische taxateurs, die lager taxeren dan gewenst, in de problemen. Zij worden daardoor bijvoorbeeld niet betaald en kunnen daardoor opdrachten mislopen.

Taxateurs die wel naar wens taxeren, blijven in de race voor nieuwe opdrachten en stuwen zo de huizenprijzen verder op, stelt de krant. Volgens het NWWI komen hoge taxaties met voor in en rondom de vier grote steden. De afgelopen jaar werden 20 tot 25 procent meer taxatierapporten om die reden afgewezen.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is dit een bekend verschijnsel op oververhitte huizenmarkten. Ook voor de financiële crisis was hier al sprake van, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Toen is afgesproken dat alle taxaties door het onafhankelijke Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) gecontroleerd moeten worden.