LANDGRAAF - Het voortbestaan van het Limburgse vleesbedrijf Benedik, waar 550 mensen werken, is in gevaar gekomen door het plotselinge afhaken van Albert Heijn als klant. Benedik verwijt de supermarktketen nu "onbehoorlijk en mensonwaardig handelen" en verklaarde donderdag juridische stappen tegen de onderneming te overwegen.

Volgens Benedik heeft Albert Heijn de afname van verpakt varkensvlees vooral stopgezet omdat de supermarktketen had gehoord van problemen met Randstad. Het uitzendconcern heeft volgens directeur J. Benedik rondgebazuind dat de financiën van zijn onderneming er slecht voorstonden. Dit uit wraak op het besluit van Benedik om uitzendkrachten van een concurrent in te huren.

Randstad spreekt van een "zakelijk conflict". "Die beschuldigingen zijn voor hun rekening", stelde een woordvoerder. Albert Heijn erkent dat de problemen met Randstad een rol hebben gespeeld in zijn besluit, maar wijst er ook op dat er al langere tijd ontevredenheid was over Benedik als leverancier. Daarbij ging het onder meer om kwaliteitsaspecten, aldus een woordvoerster.

Albert Heijn heeft dinsdag de afname van vlees van Benedik gestaakt. Het Limburgse familiebedrijf was sinds september vorig jaar goed voor de levering van 25 procent van het varkensvlees aan de zevenhonderd AH-supermarkten. Deze opdracht zorgde voor 40 procent van de jaaromzet van 120 miljoen euro, aldus directeur Benedik.

Benedik zegt dat voor de order 11 miljoen euro aan investeringen nodig waren. Ook moest de onderneming op grotere schaal de inkoop van vlees voorfinancieren. Dit alles heeft ertoe geleid dat financiële problemen zijn ontstaan.

Albert Heijn is met het besluit niet "over één nacht ijs gegaan", aldus de woordvoerster. "Onze belangrijkste zorg is echter de kwaliteit van het vlees in de supermarkten."

Benedik hoopt nu samen met zijn huisbankier uit de financiële problemen te geraken. Volgens de onderneming dreigen ook honderden banen bij toeleveranciers te verdwijnen.