AMSTERDAM - Nederlandse banken zijn druk bezig miljoenen klanten te vragen naar een kopie van hun paspoort. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft hierop aangedrongen wegens een wet tegen witwassen. De deadline loopt af met de kerstdagen. De uiterste sanctie is het intrekken van de banklicentie.

DNB wil dat banken in het bezit zijn van een kopie van een legitimatiebewijs van al hun Nederlandse klanten. Op dit moment beschikken deze instellingen niet over zo'n document van veel van hun klanten. De eis van DNB vloeit voort uit de Wet Identificatie Dienstverlening, die op 1 juni 2003 werd ingevoerd.

ABN Amro onderzoekt 2,5 miljoen van zijn 4,5 miljoen rekeningen, zo liet woordvoerder H. van Zon van de bank weten. "Daarvan verwachten we dat een fors aantal niet voldoet aan de DNB-eis", aldus de zegsman. "Het is een tijdrovende klus. Je moet mensen vragen om naar kantoor te komen om hun paspoort te tonen".

Volgende week of de week erna verstuurt ABN Amro miljoenen brieven aan klanten om de kwestie uit te leggen.

Woordvoerder Z. Kroese van Friesland Bank zegt dat er al enkele tienduizenden klanten zijn benaderd om hun paspoort te laten zien. "We zijn in april begonnen en zijn er nog steeds druk mee bezig."